Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Lentorata Oy:n verkkopalvelua https://lentorata.fi/ ja se on päivitetty 10.5.2024. Verkkopalvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Tässä selosteessa kerrotaan, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on, ja miten voit antaa meille palautetta palvelun saavutettavuudesta.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio, Verkkovaraani (10.5.2024).

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Tämä verkkopalvelu täyttää WCAG 2.2 -standardin AA-tason saavutettavuusvaatimukset monelta osin. Sivustolla on kuitenkin alla lueteltuja tiedossa olevia saavutettavuuspuutteita, joita korjaamme vuoden 2024 aikana.

Sisällöt ja toiminnot, jotka eivät ole vielä saavutettavia

Havaittava: Visuaalisen erottuvuuden ja väriyhdistelmien kontrastin puutteet

Sivujen pääkuvan päällä oleva logo ei ole riittävän erottuva kaikilla sivuilla tai kaikin paikoin. Seuraavat käytössä olevat väriyhdistelmät eivät täytä saavutettavuuskriteerejä: 1) Vaaleansininen-valkoinen: etusivun nostot ja h3 otsikot esim. sivulla Hanke etenee 2) Liila-valkoinen: nostot sivulla Tietoa hankkeesta sekä somesyöte, jossa ilmoitus hyväksymättömistä evästeistä.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.4.3

Havaittava: Otsikointien hierarkian ja sivurakenteen puutteet

Etusivulta (fi, sv ja en) puuttuu pääotsikko (h1). Otsikkohierarkiassa on puutteita useilla sivuilla, joissa joko hypätään h1-otsikosta h3-otsikkoon (Hanke etenee, Hankkeen aikataulu, Julkaisut, Yhteystiedot (fi, sv, en)) tai taso pysyy samana h2 > h2 (Tietoa hankkeesta). Etusivulla (fi ja en) on kaksi tyhjää otsikkotagia. Nostotyyleissä käytetään otsikkotagia. Päävalikkoon alasivuiksi merkittyjä ei ole määritetty sivun rakenteessa alasivuiksi.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.3.1

Hallittava: Linkitysten saavutettavuuspuutteet

Sivustolla on linkkejä, joilla ei ole kuvaavaa linkkitekstiä. Osassa linkeistä väri on ainoana erottavana tekijänä ja osalla vain alleviivaus erottavana tekijänä. Osalta linkeistä puuttuu hover-tyyli.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.4.1, 2.4.4

Havaittava: Kuvien ja tekstisisällön saavutettavuuspuutteet

Muutamilta kuvilta puuttuu alt-tekstit (sivuilla etusivu (fi, sv ja en) ja Yhteystiedot (fi, sv ja en)) tai alt-tekstit eivät ole kuvaavia (alatunniste ja kuvio sivulla Hankkeen aikataulu).

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.1.1

Hallittava: Sivusto ei ole täysin saavutettava näppäimistöllä

Sivuston “siirry sisältöön” -ominaisuus ei ole heti ensimmäisenä vaan haun ja kielivalikon jälkeen. Päävalikon alavalikkokohteisiin ei Edge-selaimella pääse näppäimistöllä. Safari-selaimessa näppäimistöllä ei pääse etenemään sivustolle kuin ensimmäiseen hakukenttään ja hakupainikkeeseen paitsi sivulla “Tule mukaan”, jossa pääsee hakukentästä uutiskirjeen tilauslomakkeen kenttään.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 2.1.1, 2.4.1

Hallittava: Sisältö ei ole täysin saavutettava ruudunlukijalla

Uutiskirjeen tilauslomakkeessa on seuraavia puutteita: a) ruudunlukija ei lue automaattisesti ilmoituksia lomakkeen virheellisestä täytöstä Chrome- ja Edge-selaimilla, b) lomakkeen lähetyksen jälkeen näkymä ohjautuu ensimmäisen kerran 404-sivulle Chrome-, Edge- ja Safari-selaimilla. Ruudunlukijat eivät osaa lukea kaikkia PDF-tiedostoja. Hakulomake ilmoittaa englanniksi “you searched for”.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.3.1, 2.4.4, 4.1.3

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden varmistamiseksi

Verkkopalvelun saavutettavuus luo yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille käyttää palvelua.

Kiinnitämme saavutettavuuteen huomiota kaikessa sivuston sisältö- ja ylläpitotyössä. Olemme suunnitelleet sivuille myös toimintoja, joita laki ei edellytä mutta jotka helpottavat palvelun käyttöä erilaisille käyttäjäryhmille. Sivuilla on esimerkiksi tulossa “kuuntele sisältöä”-toiminto.

Helppoa ja saavutettavaa käyttökokemusta varten olemme saavutettavuusauditoinnin lisäksi teettäneet käyttäjätestauksen. Tutkimuksessa selvitimme sitä, miten aidot käyttäjät arvioivat lähes valmiin sivuston käytettävyyttä ja tiedon löydettävyyttä. Sivuston testaajista osa edusti erityisryhmiä.

Testauksessa selvisi, että haettavat tiedot löytyivät sivuilta keskimäärin melko helposti ja etenkin sisällöt, joita oli paljon työstetty, saivat hyvät arviot. Tutkimuksen pohjalta panostamme jatkossakin huolelliseen sisällöntuotantoon ja korjaamme esille tulleet tekniset puutteet.

Yhteystiedot saavutettavuuspuutteista ilmoittamiseksi

Jos havaitsit sivustolla muita kuin tässä selosteessa mainittuja saavutettavuuspuutteita, voit ilmoittaa niistä sähköpostitse osoitteeseen toimisto(at)lentorata.fi.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla muita kuin tässä selosteessa mainittuja saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000