Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Lentorata Oy:n verkkopalvelua https://lentorata.fi/ ja se on päivitetty 8.3.2024. Verkkopalvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Tässä selosteessa kerrotaan, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on, ja miten voit antaa meille palautetta palvelun saavutettavuudesta.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio, Verkkovaraani.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Tämä verkkopalvelu täyttää WCAG 2.1 -standardin AA-tason saavutettavuusvaatimukset monelta osin. Sivustolla on kuitenkin alla lueteltuja tiedossa olevia saavutettavuuspuutteita, joita korjaamme vuoden 2024 aikana.

Sisällöt ja toiminnot, jotka eivät ole vielä saavutettavia

Havaittava: Visuaalisen erottuvuuden ja väriyhdistelmien kontrastin puutteet

Sininen-keltainen, sininen-harmaa ja harmaa-valkoinen: Hanke etenee -kuvio.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.4.3, 1.4.11

Havaittava: Kuvien ja tekstisisällön saavutettavuuspuutteet

Sivuston kuvilta puuttuu alt-tekstejä ainakin sivuilla Hanke etenee, Mikä Lentorata, Yhteystiedot ja Tule mukaan sekä artikkeleissa Lentoradan YVA ja linjaussuunnitelma sekä Askel lähempänä Eurooppaa. Sivuilla Näkemyksiä Lentoradasta ja Tule mukaan on esitetty tekstiä kuvamuodossa.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.1.1, 1.4.5

Hallittava: Sivusto ei ole täysin saavutettava näppäimistöllä

Sivustolta puuttuu “hyppää sisältöön” -ominaisuus. Päävalikon alavalikkokohteisiin ei pääse näppäimistöllä. Twitter-feedin “lataa lisää” -painikkeeseen ei pääse näppäimistöllä. Safari-selaimessa näppäimistöllä ei pääse etenemään sivustolle kuin ensimmäiseen linkkiin (kielivalinta EN) sekä Tule mukaan -sivulla lomakkeelle.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 2.1.1, 2.4.1

Hallittava: Sisältö ei ole täysin saavutettava ruudunlukijalla

VoiceOver ei lähde lukemaan sivun sisältöä Safari-selaimella.

Uutiskirjeen tilauslomakkeessa on seuraavia puutteita: a) lomakkeen onnistuneesta lähetyksestä ei tule ilmoitusta ruudunlukijalla b) lomakkeen virheellisestä lähetyksestä ei tule ilmoitusta ruudunlukijalla c) kun virheellisesti täytettyihin kenttiin etenee näppäimistöllä, ruudunlukija kertoo virheestä, mutta ei anna tarkempaa korjausehdotusta.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty: 1.3.1, 2.4.4, 3.3.3, 4.1.2, 4.1.3

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden varmistamiseksi

Verkkopalvelun saavutettavuus luo yhdenvertaiset mahdollisuudet kaikille käyttää palvelua.

Kiinnitämme saavutettavuuteen huomiota kaikessa sivuston sisältö- ja ylläpitotyössä. Olemme suunnitelleet sivuille myös toimintoja, joita laki ei edellytä mutta jotka helpottavat palvelun käyttöä erilaisille käyttäjäryhmille. Sivuilla on esimerkiksi tulossa “kuuntele sisältöä”-toiminto.

Helppoa ja saavutettavaa käyttökokemusta varten olemme saavutettavuusauditoinnin lisäksi teettäneet käyttäjätestauksen. Tutkimuksessa selvitimme sitä, miten aidot käyttäjät arvioivat lähes valmiin sivuston käytettävyyttä ja tiedon löydettävyyttä. Sivuston testaajista osa edusti erityisryhmiä.

Testauksessa selvisi, että haettavat tiedot löytyivät sivuilta keskimäärin melko helposti ja etenkin sisällöt, joita oli paljon työstetty, saivat hyvät arviot. Tutkimuksen pohjalta panostamme jatkossakin huolelliseen sisällöntuotantoon ja korjaamme esille tulleet tekniset puutteet.

Yhteystiedot saavutettavuuspuutteista ilmoittamiseksi

Jos havaitsit sivustolla muita kuin tässä selosteessa mainittuja saavutettavuuspuutteita, voit ilmoittaa niistä sähköpostitse osoitteeseen toimisto(at)lentorata.fi.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla muita kuin tässä selosteessa mainittuja saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000